
Då vi själva odlar örter för att använda i matlagning på gården har vi en tumregel. Örterna ska gärna finnas så nära köket som möjligt. Då är det lätt att snabbt rusa efter dem när det behövs. Chansen för att man verkligen använder sig av örterna blir större ju närmare spisen de bor.
Därför har vi de vanligaste örterna placerade i en odlingsbytta direkt vid trappan upp till bostadshuset. För tro det eller ej, när man väl står där i köket känns vägen ut till växthuset för lång. Dessutom är det snyggt och trevligt. Varje gång man går ut eller in från huset kan man knipsa med sig en liten bit valfri ört. En fröjd för doft- och smaksinnet.

De örter som vi säljer mest av är persilja, timjan, basilika, rosmarin och dill. Det här är också de örter som vi själva använder oss mest av. Persilja, timjan, basilika och dill sår vi flera gånger under säsongen, för att kunna erbjuda dem under en längre tid. Rosmarin köper vi in som halvfärdiga plantor och pluggplantor. Eftersom vi har begränsat med tid och utrymme köper vi in en del örter medan vi sår andra. I tabellen nedan har vi listat de örter som vi har haft till försäljning de senaste tre åren. Sortimentet varierar lite mellan åren, mest på grund av att vi inte har utrymme att odla alla olika örter varje år.

Långsamma och mer svårodlade örter köper vi som halvfärdiga plantor eller pluggplantor. Genom att köpa in småplantor får vi också snabbare säljbara produkter. En del örter rotar sig lätt och dem brukar vi också kunna ta egna sticklingar av (den tredje kolumnen i tabellen ovan). De flesta örter går dock bra att så själv men det gäller att ha koll på när och hur de ska sås.
Persilja och timjan
Persilja gror långsamt och brukar därför vara den kryddört som vi sår allra först. Den första sådden sker i slutet på februari eller början på mars. Sådder som görs i februari-mars behöver på våra breddgrader både tilläggsvärme och extra belysning. Det går bra att ställa sådderna på golvvärme om man har och utbudet av olika växtbelysningar är många. Vi använder oss av värmemattor där man kan justera temperaturen samt av både LED- och äldre HPS-lampor till våra sådder.

Då man sår persilja är det viktigaste att sådderna inte torkar eller blir för våta. Det gäller att hitta en bra balans. Tittar man på såtips på nätet står det att man ska så persilja ca 1cm djupt. Hos oss brukar vi inte täcka fröna så mycket, bara strö över tunt med täckjord blandat med perlit. Täckjorden och perliten hjälper till att hålla sådden fuktig. Persiljan är rätt så känslig för omplantering. Men när den väl rotat sig på sin slutgiltiga odlingsplats så brukar den bli en långlivad och givande ört.
Liksom persiljan sår vi timjan gärna i små kluster. Vi kan så direkt i ett pluggbrätte där vi strör ut ca 4-5 frön per plugg. Timjan gror snabbare än persilja, så den kan man med fördel vänta lite med att så. Hos oss gör vi den första sådden i början på mars. Timjan är ljusgroende och sådderna ska alltså inte täckas.


Rosmarin
Den rosmarin som vi haft i vårt sortiment kommer från plantskolan Koroisten puutarha i Åbo. Det är från denna plantskola som vi köper in största delen av våra småplantor. Genom åren har vi testat på lite olika sorters rosmarin men den vi tyckt bäst om är ”Barbaque” eller ”Abraxxas”, en upprätt frodig sort som blir kraftig och fin. Nästan som en liten buske.
Rosmarin vill inte ha för blött om fötterna och gillar när det är soligt och varmt. Behöver inte mycket gödsling, övervintrar dåligt. Rosmarin är framförallt en krydda för kötträtter och marinader, för lammkött och vilt. Men den passar också till potatis-, svamp-, pasta- och tomaträtter samt till ärtsoppa. Använd färska växtdelar försiktigt, aromen är stark. Behåller aromen bra också som torkad.

Basilika och dill
Basilika är en väldigt omtyckt kryddört. Speciellt bra parar den sig med ost och tomater. Under åren har vi testat på flera olika basilika sorter. Bland annat rödbladig-, thai-, citron-, kanel-, grekisk- och helig basilika. Men den sort som vi odlar och säljer mest av är den vanliga gröna storbladiga Ocimum basilicum ’Genovese’. Basilikan sår vi i sålådor, skolar i brätten och krukar ca 5-6 pluggar i en 12cm kruka. Fröna är ljusgroende, gillar värme och sol.






Dill kan vara en knepig växt att odla. Vi har testat att så våra dillsådder på många olika sätt. Från direktsådd i odlingsbädden till täckta och otäckta sådder i pluggbrätten och små krukor. Det vi har landat i är att så i pluggbrätten och plantera ut pluggarna när de är passligt genomrotade. Men ibland lyckas sådderna bra och ibland mindre bra. Ibland lyckas de inte alls. Ett år hade vi lekande barn på såbordet i växthuset vilket resulterade i den finaste dillen på länge. Barnen hade lekt med kvarlämnade dillfrön och mylla i en låda och på något sätt blev det en ypperlig sådd.
Dillen kan ta illa upp och dö om det är för torrt, för fuktigt, för blåsigt eller om den annars bara känner för det. I växthuset blir omständigheterna ofta lite för fuktiga och därför brukar vi överlåta dillen till frilandsodlare mitt på sommaren. I växthuset blir det också för varmt och dillen går lätt i blom. Några dillkronor brukar vi låta stanna kvar. Dillstjälken och blommorna har också mycket smak och kan med fördel användas som smaksättning i matlagning. Nypotatis och fisk med dill hör sommaren till.
Varje år försöker vi ha några lite mer spännande kryddörter i vårt urval. Till de mer exotiska som vi testat på hör svampört, lakritstagetes, olivört, curryört, colaört och stevia. Det är roligt att testa på nya sorter och få ett bredare urval att erbjuda. Örter är mångsidiga växter som kan användas som kryddor, som läkeväxter, för att sprida väldoft eller som en dekoration i rabatten. Många lockar dessutom till sig insekter och bidrar till att ge vår trädgård mångfald.
NO THYME TO LOSE
Bidra du också med att förgylla vår omgivning med en ört (eller två, eller många)!

//Runa-Linn