Så hade ett år gått igen. 2024 var vårt sjunde odlingsår. Under vintern då vi har mindre intensiva arbetsuppgifter på agendan passar det bra med tid för en tillbakablick.
Odlingsåret började som vanligt med penséer och andra sommarblommor, bladgrönt, plantor och MJÖD i maj. För att få säljbara produkter i maj måste själva arbetet med produkterna såklart börja lite tidigare. De första sådderna gör vi i februari. Är vi riktigt ivriga tar vi in några växtlampor i badrummet och kan göra en första sådd redan i januari.
Skönheten med att vara egenföretagare och herre över sitt eget arbete är att åren kan se olika ut beroende på intresse, behov och livssituation. Att vara sin egen chef kan i och för sig också ha sina nackdelar. Chefen kan vara rätt så sträng, snål och allmänt jobbig. Går något åt skogen får man dessutom oftast skylla sig själv. Men för det mesta trivs jag med min chef, som trots allt är rätt hygglig. Som tur.
Hur som haver blev det en fin maj 2024.
Årets HeVi (hedelmä ja vihannes), dit det också räknas örter nuförtiden, var basilika. Det är Puutarhaliitto och Kotimaiset kasvikset som varje år utser årets grönsak. Här kan du läsa mer om vad de skrev om just basilika. För att lyfta basilikan lite extra sådde vi en röd sort och en småbladig ’piccolino’, utöver den vanliga Ocimum basilicum ‘Genovese’ som vi brukar ha. Vi var nöjda med dem alla.
Skördemässigt var det ett helt bra år. Sammanlagt sålde vi ca 80 olika produkter. Mest säljer vi tomater. Och speciellt den röda körsbärstomaten ’Favorita’ har bra åtgång. Men också blandaskarna är eftertraktade. De kan ges som gåva då man går på visit hos grannen eller vill uppmärksamma någon med något gott och vackert. Chiliskörden blev också bra. Den långa varma hösten gjorde kvaliteten på växthusgrönsakerna extra fin. Bataterna hann även de bli stora och fina.
För honungsbina var det inte ett bra år. John skaffade sina två första bisamhällen på våren. Normalt brukar en bikupa kunna ge ca 30-50kg honung men årets skörd blev ca 20kg. Trots det var vi nöjda med att bekanta oss med de här nya krabaterna. Tanken är att de ska hjälpa till med pollineringen av frukt- och bärodlingen på gården. Honungen som vi fick är god. Nu hoppas vi att bina överlever vintern.
Ett större projekt som vi sysslade med under året var att förnya taket på vårt boningshus. Det ca 30åriga tegeltaket var i behov av en uppdatering. På gården finns en envis husbonde som gärna gör och kan själv. Sagt och gjort. På våren togs det gamla taket med underliggande lager bort och ersattes med takfilt. På hösten lades takplåt.
På hösten deltog jag (Runa-Linn) på en tomatkurs som ordnades av HALD. En mycket lärorik kurs med god tomatmat. Vi fick bland annat lära oss av finaste Chia på Raseborgs fermenteri hur man kan fermentera tomater. En otroligt god (och nyttig!) tomatsås blev det av tomaterna vi fick ta med hem och ”bubbla”. Att fermentera tomater är definitivt något vi kommer att göra igen. Det är något magiskt med att följa med en fermenteringsprocess.
Den fina långa hösten gav oss också tid för att gå promenader och delta i olika evenemang som ordnas i byn. Här i Bromarv händer det mer än man hinner med, också under vinterhalvåret. Om ni inte redan besökt vaktkojberget och dess trappor ska ni planera in att göra det. På Spiltan, Kansjerf Kulturgård och Theodors har vi fått njuta av god mat och gott sällskap. Folkhälsan i Bromarv ordnade sagostunder i biblioteket och hälsopromenader till bland annat Hangö. Företags- och föreningslivet i byn lever och mår bra. Tacksamma är vi bybor som får ta del av verksamheten.
Dessutom råkar vi ha de bästa grannarna som bjudit oss på många goda stunder det senaste året. En dag i augusti fick jag till och med hemleverans av en räkmacka. Det ni.
Små gyllene stunder av ren och skär lycka.
Idag ordnas både jumppa för bromarvbor i skolans gymnastiksal och frågesport på Hembygdens Väl. Det blir att välja mellan att träna kroppen eller knoppen ikväll. Båda behövs, för en enkel trädgårdsbonde i Bromarv.
Med sikte på ett givande odlingsår 2025.
//Runa-Linn